PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

ORGAN BAĞIŞINDA BELÇİKA MODELİNİN ÜLKEMİZDE DE UYGULANMASINI İSTİYORUZ! - 2019.11.02

Her 3 saatte 1, günde 8 kişi organ beklerken ölüyor. O çaresizliği yaşayarak öğrenmeyin, organ bağışında Belçika modeli desrekleyin
İmza vererek ve paylaşarak destek vermenizi bekliyoruz.

 

http://chng.it/bhVwkwdxLW

 

Her 19 dakikada 1 kişi, ülkemizde organ nakli gerektiren bir durumla (hastalık/kaza) karşı karşıya kalıyor. 

Organ nakli canlı donörlerden (canlıdan canlıya) yalnızca böbrek ve karaciğer, diğer organlar; kalp, akciğer, ince bağırsak, pankreas ve kornea ise beyin ölümü tespit edilmiş donörlerden (kadaverik) yapılır.

1 kişi organlarını bağışlayarak 8 kişiye can verirken aynı donör, dokularıyla da 50 kişiye umut oluyor. (ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı) 

Ülkemizde senede ortalama yalnızca 500 kadaverik bağış yapılıyor! Ve her organ da, nakil için elverişli değil. (organ hasarları, enfeksiyon vb.)

Türkiye'de her 3 saatte 1 kişi, günde 8 kişi, organ beklerken ölüyor!

2.000'i çocuk olmak üzere toplam 30.000 kişi aktif olarak organ bekliyor!

Yoğun bakım ortamında nakil için elverişli, beyin ölümü tespit edilen donör sayısı ortalama yılda 1.250 kişidir. Bunun da yalnızca %40’ı organlarını bağışlıyor. Kadaverik organ bağışı yapanların nüfusumuza oranı ise 1 Milyon kişide 7 kişiye denk geliyor! 

Varsayılmış Rıza Sistemi, Varsayılmış Onam Sistemi, aksi beyan edilmedikçe diye de adlandırılan Organ Bağışında Belçika Modeli, aslında ülkemizdeki uygulamanın tam tersidir. 18 yaşından büyük birey, sağlığında organ bağışçısı olmadığını beyan etmemişse, organ bağışçısı olarak kabul edilir.     

 

ORGAN BAĞIŞINDA BELÇİKA MODELİ KANUN TEKLİFİ

Teklifi Veren: Tacidar Seyhan

Dönemi ve yasama yılı: 23/3

Esas Numarası: 2/457

Başkanlığa Geliş Tarihi: 4 Mayıs 2009

Teklifin Başlığı: 2238 Sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi

Teklifin Özeti: Aksi belirtilmedikçe, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının alınmasında vasiyet ve rızanın aranmaması öngörülmektedir.

 

Aslında çok ilginç bir durum var ortada. Farz edin hepimiz durakta metro veya otobüs bekliyoruz. Ve bir türlü otobüsümüz gelmiyor! Dışarıdan halimize üzülenlerden kimse bizim için hadi bunlara bir otobüs kiralayalım diyor mu?  Güzergahı üzerinde olanlar ise tek tük denk gelen iyi niyetli şoförlerce, duraktan alınıyorlar. Ama bütün durakta bekleyen kişiler için, bu bir çözüm mü? Tabi ki değil. Peki, bu kimin görevi? Kamunun görevi. Kimin sorumluluğu? Kamunun. Kim inisiyatif kullanacak, KAMU

Peki ya organ bekleyenler için durum nasıl? Yukarıdaki örneği uyarlarsak, yaşam hakları, birkaç iyi niyetli şoföre bağlı. Maalesef bütün organ bekleyenler için, bu bir çözüm değil! Peki, bu kimin görevi ya da sorumluluğu?  KAMUNUN. Ama kamu ülkemizde bu konuda sorumluluk alıyor mu?  Hayır! İyi niyetli şoförlerin inisiyatifine, kaderimizi, terk etmiş durumda.

Bu şekilde devam etmek zorunda değil! İnsanı yaşatmak kamunun görevidir. Meclise sunulan bu kanun teklifi 10 YIL! yani 3650 GÜN!  görüşülmeden kaderine terk edilmiş durumda bekliyor! 

Bu her 19 dakikada bir çekilen piyango, yarın size veya sevdiklerinize de çıkabilir. 14 yaşından küçük çocuklarımıza, bebeklerimize bu piyango denk gelirse eğer, onlara neredeyse organ çıkmıyor! 

O KALP BULUNAMADI - Zeynep Öykü ERTOK 

Kalp bulunamadı, Ömer bebek sadece 17 gün yaşayabildi

Sizden ricamız, kısaca yarın başınıza geldikten sonra bir çare aramak yerine, gelin bugünden hayatınıza sahip çıkın!  gelin hep beraber yaşam hakkımıza sahip çıkarak KAMU'yu sorumluluk almaya davet edelim. 

Organ Bağışında Belçika Modeli'nin ülkemizde de uygulanmasını istiyoruz diyelim.

Saygılarımızla,

PAHSSC

Organ Bağışında Belçika Modelini uygulayan, 2020 yılında uygulamaya başlayacak bazı ülkeler şunlardır;

İngiltere, Hollanda, Fransa, İspanya, Avusturya, Almanya, Belçika, Lüksemburg, Bulgaristan, Galler, İrlanda, Şili, Sırbistan, Singapur, Hırvatistan, Macaristan, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Arjantin,

#VarsayılmışRızaSistemi #VarsayılmışOnamSistemi #OrganBağışındaBelçikaModeli #PresumedConsentOrganDonation

Eskişehir Web Tasarım