PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

PAH'IN TARİHÇESİ - TANILAMA YÖNTEMLERİNDEKİ GELİŞMELER -4- KALP HASTALIKLARI İÇİN FONKSİYONEL SINIFLANDIRMA SİSTEMİ GELİŞTİRDİ - 2024.09.24

PAH'ın Tarihçesi - Tanılama Yöntemlerindeki Gelişmeler -4- Kalp Hastalıkları İçin Fonksiyonel Sınıflandırma Sistemi Geliştirdi

 

1928 New York Kalp Derneği (NYHA)

 

Fonksiyonel sınıflandırma, bir hastalığın hastanın günlük yaşam aktivitelerine olan etkisini ölçmek için kullanılan bir sistemdir. New York Kalp Derneği (The New York Heart Association (NYHA)), kalp hastalıklarının etkilerini ve hastaların günlük aktiviteler sırasında karşılaştıkları zorlukları sınıflandırmak için 1928 yılında bir sistem geliştirmiştir. Bu sınıflandırma, hastaların fiziksel aktivite sırasında yaşadıkları kısıtlamaları dört farklı kategoriye ayırır.

 

NYHA Sınıf I: Hastalık olmasına rağmen fiziksel aktivite sırasında herhangi bir kısıtlama yoktur.

NYHA Sınıf II: Hafif fiziksel aktivite sırasında yorgunluk, çarpıntı veya nefes darlığı gibi belirtiler görülür.

NYHA Sınıf III: Daha az olağan aktiviteler bile belirgin kısıtlamalara neden olur.

NYHA Sınıf IV: Dinlenme sırasında bile kalp yetmezliği belirtileri vardır ve herhangi bir fiziksel aktivite rahatsızlığı artırır.

 

Bu sınıflandırma, doktorların hastaların durumunu değerlendirip uygun tedavi planları oluşturmalarına yardımcı olur. 1998 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO), NYHA sınıflandırmasını pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH) hastalarına daha uygun hale getirmek için revize etmiştir. WHO sınıflandırması, hastaların bayılma ve neredeyse bayılma durumlarını da dikkate alır, çünkü bunlar PAH'da kötü bir prognoz işareti sayılırbaşka bir ifadeyle bu belirtiler hastalığın ilerleyişinin kötüye gittiğinin bir göstergesidir.

 

DSÖ-FS I: PH (Pulmoner Hipertansiyon) olan ancak fiziksel aktivite kısıtlamasına neden olmayan hastalar. Olağan fiziksel aktivite aşırı nefes darlığı veya yorgunluğa, göğüs ağrısına veya baygınlık hissine neden olmaz.

DSÖ-FS II: PH olan ve hafif fiziksel aktivite kısıtlaması yaşayan hastalar. Dinlenme sırasında rahattırlar. Olağan fiziksel aktivite aşırı nefes darlığı veya yorgunluğa, göğüs ağrısına veya baygınlık hissine neden olur.

DSÖ-FS III: PH olan ve belirgin fiziksel aktivite kısıtlaması yaşayan hastalar. Dinlenme sırasında rahattırlar. Olağan fiziksel aktiviteden daha azı bile aşırı nefes darlığı veya yorgunluğa, göğüs ağrısına veya baygınlık hissine neden olur.

DSÖ-FS IV: PH olan ve herhangi bir fiziksel aktiviteyi semptomsuz yapamayan hastalar. Bu hastalar sağ kalp yetmezliğinin belirtilerini gösterirler. Nefes darlığı ve/veya yorgunluk dinlenme sırasında bile mevcut olabilir. Herhangi bir fiziksel aktivite rahatsızlığı artırır. 3,4,5,6

 

Gelecek Konu: PAH'ın Tarihçesi - Tanılama Yöntemlerindeki Gelişmeler -5- Sağ Kalp Kateterizasyonu Denemesi 

 

 

KAYNAKÇA:

 

  1. Pulmoner Arteriyel Hipertansiyonun Tarihçesi - Bölüm 2 (1891 - ) (pahssc.org.tr)
  2. Primary Pulmonary Hypertension - Volume 99 - Lewis J. Rubin, Stuart Rich
  3. PH Gündem - 6. Dünya Pulmoner Hipertansiyon Sempozyumu (6. WSPH) (Dr. Ümit Yaşar Sinan, Dr. Murat Meriç Dr. Deniz Kaptan Özen) (tkd.org.tr)
  4. Dünya 6. ph sempozyumu raporu - Niceproceedings.pdf (pahssc.org.tr)
  5. Classification of Functional Capacity and Objective Assessment - Professional Heart Daily | American Heart Association
  6. The Classification of Pulmonary Arterial Hypertension (medscape.org)

 


Yazan: Kamil Hamidullah
Oluşturma Tarihi: Kamil Hamidullah / EKİM 2018
Önceki güncelleme: 
Son güncelleme: Kamil Hamidullah / EYLÜL 2024


Önceki Konu: PAH'ın Tarihçesi -6- Matsui, Sklerodermanın Sadece Cildi Değil, İç Organları da Etkilediğini Ortaya Koydu

 

 

#PulmonerHipertansiyon #PAHSSc #PulmonaryHypertension

Eskişehir Web Tasarım