2005 - Dr. Özlem Özdemir Kumbasar - Schindler'in Listesi'nden İlhamla, Kumbasar'ın Listesi.
2004 yılına gelindiğinde, Pulmoner Hipertansiyon Hasta Dayanışma Grubu (PHA-Turkey) üyeleri arasında hastalığı ciddi boyuta ulaşmış ve akciğer naklinden başka tedavi şansı kalmayan hastalar ortaya çıkmaya başladı. Bu durum, yeni tedavi yöntemleri arayışını beraberinde getirdi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Yerleşkesi Kardiyoloji Bölümü'nde tedavi gören PHA-Turkey üyesi Ümit Atlı, tedavisi olmayan son evre nadir akciğer hastalıkları için çözüm arayan Dr. Özlem Özdemir Kumbasar ile tanıştı. Dr. Kumbasar, aynı dönemde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Yerleşkesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda bu hastalar için tedavi seçenekleri araştırıyordu. 2004 yılında başlayan süreç, Türkiye'de organ nakli tarihinde yeni bir dönemin kapılarını açtı. Bu başarı hikayesinin kahramanlarından biri, Avusturya'da başarılı bir akciğer nakli geçiren Menderes Esat Seymen'di. Seymen'in öncülüğü ve Ümit Atlı'nın mükemmel Almanca dil becerileri ve koordinasyon yetenekler (iş bitiriciliği) sayesinde, Türkiye ile Avrupa'nın önde gelen üniversiteleri arasında köprüler kuruldu.
İlk olarak Ankara Üniversitesi ile Viyana Üniversitesi arasında akciğer nakli için işbirliği başlatıldı. Ardından, kalp-akciğer nakli ihtiyacı olan hastalar için Hannover Tıp Fakültesi ile de benzer bir anlaşma sağlandı. Her iki merkez de Türk hastaların kabulü için gerekli şartları belirledi ve bu şartlar, PHA-Turkey'in girişimleriyle Türkiye'deki resmi makamlardan onay aldı.
Programın resmiyet kazanmasında en önemli adım, Dr. Özlem Özdemir Kumbasar'ın Akciğer Nakli Sorumlu Hekimi görevini üstlenmesi oldu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Yerleşkesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, yurtdışı nakil merkezlerinin resmi muhatabı olarak belirlendi ve tüm süreçlerin koordinasyonu bu kurumda toplandı.
Dr. Kumbasar'ın liderliğindeki program çift yönlü işlev gördü:
Bu yapılanma, Türkiye'nin yurtdışı merkezli ilk sistematik organ nakli programı olarak tarihe geçti ve sonraki yıllarda birçok hastanın hayatını kurtaracak başarılı nakillerin yolunu açtı. Program zamanla gelişti ve büyüdü. Türkiye'nin dört bir yanından hastalar programa dahil olmaya başladı. Süreç içerisinde, İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Dr. Gül Dabak da programa katıldı. Bu değerli işbirliği sayesinde, yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin 25'ten fazla hastaya Nefes oldular.
2006 yılında, Serpil Selvi Türkiye'nin 3. akciğer nakli hastası olurken, 2007 yılında Ümit Atlı da 5. akciğer nakli hastası oldu. Akciğer nakliyle hayata tutunanhastalar, Schindler'in Listesi'nden ilham alarak daha sonra bu süreci "Kumbasar'ın Listesi" olarak adlandırdılar.
Not: Yapay zekayla görseli zenginleştirdik. Sol baştan, Hasan Saruhan, Emel Gülsevim, Mustafa Kırat, Dr. Özlem Özdemir Kumbasar, Kamil Hamidullah, Serpil Selvi ve Ümit Atlı
Yazan: Kamil Hamidullah
Oluşturma Tarihi: Kamil Hamidullah / EKİM 2018
Önceki güncelleme:
Son güncelleme: Kamil Hamidullah / KASIM 2024
#PulmonerHipertansiyon #PAHSSc #PulmonaryHypertension #NadirHastalık #RareDisease #AkciğerNakli