PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

DÜNYA TUZA DİKKAT HAFTASI - 2021.03.08

8-14 Mart 2021 Dünya Tuza Dikkat Haftası

 

Bir PAHar mısınız?

Tuza Dikkat Haftası 

 

Sağlıklı insanların günlük tuz ihtiyacı 4gr’dır. Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tepeleme bir çay kaşığına (silme bir tatlı kaşığına) denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır.

Diyetinizin öngördüğünden daha fazla tuz kullanmayın ki tadınız tuzunuz kaçmasın.

  • Pulmoner Hipertansiyon, Skleroderma, İdiyopatik Pulmoner Fibrozis, Eisenmenger Sendromu hastaları ile Organ nakli hastaları ise

MUTLAKA DİYETLERİNDEKİ TUZ TÜKETİMİ AZALTMALARI GEREKİR!

  • Daha yüksek yaşam kalitesi, tercihlerinizde saklı.
  • Bugün attığınız adımlar, geleceğinizi şekillendirecek.

 

AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER

  1. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Bir kişinin günlük olarak kullandığı tuz miktarı 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı) geçmemeli ve iyotlu tuz kullanılmalıdır.
  2. Besin sanayisinde kullanılan ve genellikle ambalajlı besinlerin besin etiketinde yer alan mono sodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum bikarbonat, sodyum sitrat, sodyum askorbat vb. tüm sodyumlu bileşiklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü bunlar besinin tuz/sodyum içeriğini artırmaktadır.
  3. Yemek hazırlama, pişirme ve tüketim sırasında ilave edilen tuz miktarı azaltılmalıdır. Hatta besinlerin bileşiminde sodyum bulunması nedeniyle hazırlama ve pişirme sırasında mümkünse tuz eklenmemelidir.
  4. Masada yemeklere tuz ilavesi yapılmamalı ve masadan tuzluk kaldırılmalıdır.
  5. Hazır soslar (soya sosu, ketçap sos, barbekü sos, tartar sos, salsa sos, hardal, makarna sosu gibi),atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, ekstrüde ürünler, patlamış mısır gibi), tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.), turşu ve salamura (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri ile aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmelidir.
  6. Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, kurut, yaprak salamurası vb. yiyeceklerin tuz içeriği fazladır. Bu nedenle daha az tüketilmeli ve hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınılmalıdır.
  7. Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulanabilir. 8.Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgisi mutlaka okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmelidir.
  8. Ambalajlı tüketime sunulan gıdaların içeriği etiket bilgisinden okunmalı ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlar tercih edilmelidir.
  9. Ev dışı beslenmede yemeklerin ve besinlerin içindeki tuz miktarı öğrenilerek mümkünse az tuzlu veya tuzsuz hazırlanması istenmelidir.
  10. Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb.) kullanılmalıdır.

AŞIRI TUZ İÇEREN BESİNLER

  • Hazır soslar (soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal, makarna vb soslar)
  • Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi)
  • Tuzlanmış kuru yemişler(fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb)
  • Turşu ve salamura besinler(siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri
  • Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan gazlı/gazsız mineralli içecekler
  • Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb besinlerdir.

T.C. Sağlık Bakanlığı 

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 

#TuzaDikkat #Tuz #DünyaTuzaDikkatHaftası #TuzaDikkatHaftası #Salt #KronikHastalık #Nefes #PulmonerHipertansiyon #Sağlık #PulmonerArteriyelHipertansiyon #PAHSSc #SaltAwarenessWeek #Skleroderma #SistemikSkleroz #Reyno #EisenmengerSendromu #idiyopatikPulmonerFibrozis #KTEPH #AkciğerNakli #KalpAkciğerNakli #Raynauds #OrganNakli #OrganBağışı #NefesAldıkçaUmutVar #GörünmezHastalık #GörünmezEngellilik #NadirHastalık #SaltAwareness #WorldSaltAwarenessWeek #Health

 

 



Eskişehir Web Tasarım