Sklerodermanın farkında mısınız?
Bazı durumlarda, sklerodermayla ilişkili cilt sorunları üç ila beş yıl içinde kendiliğinden kaybolmasına rağmen, iç organları etkileyen skleroderma genellikle zamanla kötüleşir.
Fiziksel veya mesleki terapistler;
Sklerodermanın tıbbi tedavisi ve yönetimi, teşhis edilen skleroderma tipine, semptomlarınıza ve bunların hayatınızı etkileme yollarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu konuda sizi en iyi hekiminiz yönlendirecektir.
29 Haziran niye Dünya Skleroderma Günü olarak seçildi?
Modern sanatın en önemli temsilcilerinden biri kabul edilen Alman kökenli İsviçreli ressam Paul Klee ( 18 Aralık 1879 – 29 HAZİRAN 1940), 1935’te gizemli bir hastalığa yakalandı. Gerek cildinde gerekse iç organlarında hasar verici semptomlarla ilerleyen hastalık nedeniyle 29 Haziran’da hayata gözlerini yumduğunda teşhis henüz netleşmemişti bile. Vefatından ancak 10 yıl sonra Klee ile ilgili bir makalede hastalığı skleroderma olarak belirtildi. Klee ve sanatına hayran bir dermatolog olan Dr. Hans Suter’ın araştırmaları sayesinde ünlü sanatçının hastalığı diffüz kütanöz sistemik skleroderma (dcSSc) olarak tanımlandı. Klee ardında 9000’den fazla eser bıraktı. Yakından incelendiğinde, hastalığının etkileri sanatında hissedilmektedir. Klee’nin erken dönem çalışmalarında belirgin olan ve sanatçı tarafından “yürüyüşe çıkan nokta” olarak tanımlana ince çizgiler yerlerini kalın fırça darbelerine ve kalın hatlara bırakır.
Ölüm yıldönümde Dr. Auguste Gabriel Maurice Raynaud (10 Ağustos 1834 – 29 HAZİRAN 1881)'yu anıyoruz. 'Raynaud Fenomeni' olarak da bilinen 'Raynaud Sendromu', tarihte ilk kez Dr. Raynaud’nun 1862 yılında doktora tezinde tanımladığı tıbbi bir durumdur. Sklerodermalı hastaların %97'isinde ilk bulgu olarak Raynaud Sendromuna rastlanır.
İsviçreli ünlü ressam ve skleroderma hastası Paul Klee'nin vefat ettiği gün olan 29 Haziran, uluslararası kapsamda ilk kez 2009’da Avrupa ülkeleri tarafından kutlandı. Şubat 2010’da düzenlenen 1. Sistemik Skleroz Dünya Kongresi'nde ise skleroderma ile mücadele eden hastaların yaşamlarını kutlamak üzere 29 Haziran "Dünya Skleroderma Günü" olarak belirlendi.
Bizi anlamaya çalışmayın, biz farek edin. Sklerodermanın farkında olun.
29 Haziran Dünya Skleroderma Günü Kutlu Olsun.
#Skleroderma #SistemikSkleroz #29HaziranDünyaSklerodermaGünü #NadirHastalık #Scleroderma #Raynauds #GörünmezEngellilik #SystemicSclerosis #WorldSclerodermaDay #Rheumatology #Romatoloji #Sağlık #Ağrı #BağDokusu #PAGSSc #Otoimmün #SklerodermaHayatıGülerekYaşa #SklerodermaGülüşümüÇalma #Bağışıklık #ScleroSmile #DünyaSklerodermaGünü #Dermatoloji @fesca_scleroderma @nadirhastaliklaragi @saglikbakanligi @tcailesosyal @tcbestepe @eurordis #OtoimmünHastalıklar