PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

EYLÜL AYI PULMONER FİBROZİS (AKCİĞER SERTLEŞMESİ) FARKINDALIK AYI - 2021.09.01

Eylül ayı Pulmoner Fibrozis (Akciğer Sertleşmesi) Farkındalık Ayı

 

SKLERODERMA hastalarında akciğer tutulumu nedeniyle Pulmoner Fibrozisin gelişebileceğini biliyor muydunuz?

 

PULMONER HİPERTANSİYON (PH) hastalarında PH, en az %9 oranında başka bir kronik akciğer hastalığına bağlı olarak görüldüğünü biliyor muydunuz?

 

Nedeni bilinemeyen Pulmoner Fibrozise, İDİYOPATİK PULMONER FİBROZİS (İPF) dendiğini biliyor muydunuz?

 

Pulmoner fibrozis, akciğer dokusu hasar gördüğünde ve yaralandığında ortaya çıkan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Akciğerde bulunan hava ile dolu olması gereken alveol kesecikleri zamanla yara dokusuyla yer değiştirir. Yara dokusu kalınlaştıkça akciğerlerin esnekliği kaybolur, sertleşir. Kan ve hava arasındaki gaz geçişini güçleştirir ve solunum güçlüğü ortaya çıkar. Bu kalınlaşmış, sert doku, akciğerlerinizin düzgün çalışmasını zorlaştırır. Haliyle, vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz hale gelir.

 

Pulmoner fibrozis ile ilişkili nedbe benzeri doku kalınlaşmasına (skarlaşmaya) çok sayıda faktör neden olabilir. Örneğin; 

 

  • Romatoid artrit
  • Skleroderma
  • Lupus (kelebek hastalığı)
  • Kas hastalıkları
  • Silika, asbest,metal ya da kömür tozuna maruz kalmak
  • Tahıl tozu, küf, bakteri, kuş ve hayvan dışkısı faktörlerine maruz kalmak
  • Sigara içmek
  • İlaç kullanımı
  • Radyasyon tedavisi


Ancak nadiren doktorlar soruna neyin neden olduğunu tam olarak belirleyemezler. Bu nedeni bilinemeyen, nadir rastlanılan türüne de İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (iPF) denir.

 

Hastalığın belirtilerinin başka hastalıklarla karıştırılıyor olması geç tanı almasının öncelikli nedenidir. PF hastaların uzmanlaşmış, deneyimli ve hastalığın etkilediği alanlardaki diğer kliniklerin de sürece dahil olduğu merkezler tarafından takip edilmeleri önemlidir.

 

Pulmoner fibrozisin neden olduğu akciğer hasarı onarılamaz ancak ilaçlar ve terapiler, bazen semptomları hafifletmeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

 

Bazen hastalar uzun süre stabil kalabilirken bazen de yaşanan alevlenmeler nedeniyle hastalık çok hızlı ilerleyebilir. Bu yüzden tanı aldıktan sonra uygun hastalar, akciğer nakli merkezleriyle birlikte takip edilirler.

#idiopathicPulmonaryFibrosis #idiopatikPulmonerFibrozis #idiyopatikPulmonerFibrozis #AkciğerNakli #AkciğerSertleşmesi #AkcigerSertlesmesi #PulmonaryHypertension #PulmonerHipertansiyon #PulmonerFibrozis #PulmonaryFibrosis #PAHSSc #Skleroderma #SistemikSkleroz #GörünmezEngellilik #GörünmezHastalık #KronikHastalık #NadirHastalık #OrganBağışı #OrganNakli #PFFarkındalıkAyı #PulmonerFibrozisFarkındalıkAyı #iPF #iPFFarkındalık #Otoimmün #OtoimmünHastalık #BağDokusu #BağDokusuHastalıkları #Bağışıklık #BağışıklıkHastalığı #BağışıklıkHastalıkları #interstisyelAkciğerHastalığı #InterstitialLungDisease #iAH #ILD

Eskişehir Web Tasarım