Mart ayı Otoimmün Hastalıklar Farkındalık Ayı
Otoimmün hastalık; Vücudun bağışıklık sistemi, kişiyi hastalık ve enfeksiyonlardan korur. Fakat otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudunun sağlıklı hücrelerine saldırarak hastalığa yol açar. Otoimmün hastalıklar vücudun birçok doku ve organını etkileyebilir.
Skleroderma da nadir rastlanılan bir otoimmün hastalıktır. Hastalığın en önemli bulgusu ciltte sertleşmedir. Fakat sistemik bir hastalık olduğu için cilt dışında diğer organları da etkilemektedir. Skleroderma kelime anlamı olarak sert deri demektir. Nedeni tam bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin rolü olduğu düşünülmektedir.
BAŞLICA 2 TÜRÜ VARDIR:
1.Lokalize (bölgesel) Skleroderma: Burada sadece deride Morphea denilen sert plaklar ve Lineer Skleroderma denilen çizgisel deri sertlikleri vardır. Genelde hafif seyreder.
2 .Sistemik Skleroderma: Burada deriden hariç iç organlarda ve damarlarda tutulum olmaktadır. Tutulan derinin yaygınlığına göre de Sınırlı sistemik Skleroderma ve Yaygın sistemik Skleroderma diye 2'ye ayrılmaktadır.
#AkciğerYüksekTansiyonu #LokalizeSkleroderma #EnderHastalık #GörünmezEngellilik #Nadir #GörünmezHastalık #Morphea #NadirHastalık #JuvenilSkleroderma #NadirHastalıklar #PAHSSc #OrganBağışı #OrganNakli #ADAM #AutoimmuneDisease #BağDokusu #AutoimmuneDiseaseAwarenessMonth #PulmonerHipertansiyon #idiyopatikPulmonerFibrozis #PulmonerArteriyelHipertansiyon #Raynauds #Rheumatology #Romatoloji #Skleroderma #SklerodermaGülüşümüÇalma #Reyno #SistemikSkleroz #Otoimmün #OtoimmünHastalık #MartAyıOtoimmünHastalıklarFarkındalıkAyı
Bağışıklık sistemi bozuklukları, bağışıklık sisteminin anormal derecede düşük veya aşırı aktivitesine neden olur. Bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına saldırması ve zarar vermesiyle seyreden hastalıklara otoimmün hastalıklar adı verilmektedir.
Bilinmeyen bir tetikleyiciye yanıt olarak, bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla savaşmak yerine vücudun kendi dokularına saldıran antikorlar üretmeye başlayabilir. Otoimmün hastalıkların tedavisi genellikle bağışıklık sistemi aktivitesini azaltmaya odaklanır.
#OtoimmünHastalıklarıFarkındalıkAyı #OtoimmünHastalıklar
Skleroderma; ciltte ve bazen iç organlar ve kan damarlarında kalınlaşma ve sertleşmeye neden olan, nadir görülen bir durumdur.
Ciddiyeti değişebilen birkaç farklı skleroderma türü vardır. Bazı türler hafiftir ve kendiliğinden iyileşebilirken, bazı türler ciddi ve yaşamı etkileyen sorunlara yol açabilir.
Sklerodermanın tedavisi yoktur, ancak skleroderma olan çoğu insan dolu ve üretken bir yaşam sürdürebilir. Sklerodermanın semptomları genellikle bir dizi farklı tedavi ile kontrol edilebilir.
Sklerodermanın tedavisi için mutlaka hekiminize danışınız.
#OtoimmünHastalıklarıFarkındalıkAyı #Skleroderma #OtoimmünHastalıklar