11 Mart Dünya Böbrek Günü
Böbrek tutulumu olan bazı sklerodermalı hastaların, organ nakline gidebileceğini biliyor muydunuz?
#Skleroderma, vücudun bağışıklık sisteminin kendi sağlıklı hücrelerine saldırarak; deride, kaslarda, kan damarlarında ve iç organlarda bozulmalara yol açan bir grup hastalığın ortak adıdır. İki tür skleroderma vardır:
#LokalizeSkleroderma'da, hastalık deri ve deri altındaki dokularla sınırlıdır. Gözleri tutarak #üveit’e (körlüğe) neden olabildiği gibi eklemleri tutarak #artrit’e (vücut tarafından üretilen, eklemlerde meydana gelen iltihabi bir durum) yol açabilir.
#SistemikSkleroz'da sadece deride değil, iç organlarda da tutulum vardır. Kesin bir tedavisi yoktur. İlerleyişini durduran veya yavaşlatan tedavileri vardır. Tedavi edilmediğinde Ciddi sonuçlar doğurur.
Unutmayın, her hastalık sık rastlanan bir hastalık olmayabilir. 2.000 kişide 1 veya daha az sıklıkta görülen hastalıklara “#NadirHastalık'lar” denir.
Bazı #NadirHastalıklar #OrganNakli'ne ihtiyaç duyabilirler. Sevdikleriniz hayattayken ihtiyaç duymaları halinde hiç düşünmeden bağışlayacağınız organ ve dokularınızı öldükten sonra mezara götürmeyin. Bırakın bu dünyada #CAN olsunlar.
#Böbrek #BöbrekSağlığı #SağlıklıBöbrekler #SağlıklıYaşam #Diyaliz #BöbrekNakli #DünyaBöbrekGünü #BöbrekYetmezliği #WorldKidneyDay #Kidney #PulmonerHipertansiyon #Raynauds #KronikHastalık #1Bağış8Yaşam #GörünmezEngellilik #GörünmezHastalık #Otoimmün #OtoimmünHastalık #Romatoloji #PAHSSc #BağDokusu