7 Nisan Dünya Sağlık Günü
1948'de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Birinci Dünya Sağlık Asamblesi'ne sahip oldu. Asamble, 1950'den itibaren her yıl 7 Nisan'ı Dünya Sağlık Günü olarak kutlamaya karar verdi.
Evrensel sağlık kapsamı, sağlığa temel bir insan hakkı tanıyan ve herkes için mümkün olan en yüksek sağlık düzeyini sağlamayı taahhüt eden 1948 DSÖ Anayasası’na dayanmaktadır. “Evrensel Sağlık”, tüm bireylerin maddi sıkıntıyla karşı karşıya kalmadan, ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini almaları anlamına gelir. Kapsam, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, korunma, tedavi, rehabilitasyon, palyatif bakım ve temel sağlık hizmetleridir.
Bu hizmetlere erişmekte en çok zorlanan gruplarından biri nadir hastalığa sahip bireylerdir. En basit ifade ile bazı ilaç tedavileri, ancak o ilacın uygulanmasına özel olarak uyarlanmış tıbbi cihazlar ve bu tedavilere ait medikal sarf malzemeler ile mümkündür. Bunlardan bir tanesi eksik olduğunda ilacı uygulamak mümkün olmaz.
İlaç tedavisi, cihazı ve ilaç tedavisini uygulamak için gerekli medikal malzemeler ile bir bütündür. Ayrı ayrı bir anlam ifade etmez!
Öte yandan tedaviye erişim için getirilen şartlar insani hak olan yaşama hakkına bireyin erişebilmesini engeller. Tıpkı mobil oksijen konsantratörleri için SGK tarafından ödenen tutarın ancak cihazın %25’ine denk geliyor olması gibi. Aktif çalışan veya öğrenci olma şartı aranır. Bu şartlara sahip değilseniz evinizin önündeki ağacın altına oturmaya hakkınız yoktur!
Diğer yandan kanun koyucu genel ifade kullanmaz ve kanunları adrese özel olarak tanımlar. Bu tip düzenlemeler, çağın gerekliliklerine ve zamana ayak uyduramazlar. Tıpkı karaciğer ve böbrek için canlıdan nakil olabiliyorken, yeni teknolojilerin çocuklar için canlıdan akciğer naklini mümkün kılmasına rağmen, bizim kanunlarımızda “akciğer” yazmadığı için Türkiye’deki hastaların bu imkandan yararlanamaması gibi.
#DünyaSağlıkGünü #SağlıkHaftası #Sağlık #WorldHealthDay #1Bağış8Yaşam #AkciğerNakli #EisenmengerSendromu #GörünmezEngellilik #GörünmezHastalık #HastaHakları #idiyopatikPulmonerFibrozis #iyikiVarsınız #KronikHastalık #KTEPH #NadirHastalık #Nefes #OrganBağışı #OrganBağışındaBelçikaModeli #OrganNakli #OtoimmünHastalık #BağDokusu
#Bağışıklık #PulmonerHipertansiyon #PulmonerArteriyelHipertansiyon #Raynauds #Reyno #SistemikSkleroz #Skleroderma #YaşamHakkı #FizikTedaviveRehabilitasyon