Dünya Çocuk Günü'nün kutlanması fikri ilk kez 1925 yılında ortaya çıkar. Cenevre'de yapılan "Çocukların Refahı için Dünya Konferansı'na" 54 ülke katılır. Refah bolluk ve rahatlık demek. Aslında bu konferansta çocukların mutluluğu için bazı kararlar alınmış diyebiliriz. Konferansta çocukların korunmasına dair "Cenevre Bildirgesi" kabul edilir. Bu bildirgenin kabul edilmesinin amacı da az önce söylediğim gibi hem çocukların mutluluğunu sağlamak, hem de çocuklar arasında ortak duygular oluşturmaktır. Bildirge dünya çocuklarının sorunlarına ilişkin kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefler. Çocuklara daha iyi yarınlar var etmek, daha çok gülen çocuk yüzleri görmek belki, Dünya Çocuk Günü'nün amaçları arasındadır.
Konferans, 1946 yılında tekrar bir araya gelerek çocuk hakları ilkelerini genişletmiştir. Ve 1954 yılında oybirliği ile ekim ayının ilk pazartesi günü "Dünya Çocuk Günü" olarak kabul edilmiştir. Ancak takvim günü her yıl değişebilmektedir.
Yarınlarımızı emanet ettiğimiz çocuklarımızın, sağlıkla, sevgiyle, barışla, refahla büyüdükleri bir dünyaya kavuşması ümidiyle Dünya Çocuk Günü kutlu olsun.
#dünyaçocukgünü #echaningüclendirilmesi #echa #engellicocukhaklariagi #siviltoplum #savunuculuk #ECHA_Turkiye #pahssc