PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

İPF'NİN TARİHÇESİ -2- DOMİNİC JOHN CORRİGAN (1802-1880) - AKCİĞER SİROZU - 2024.07.12

İdiyopatik Pulmoner Fibrozisin Tarihçesi -2- Dominic John Corrigan (02.12.1802-01.02.1880) - Akciğer Sirozu

 

1838

 

1838 yılında Corrigan, tarihte ilk kez 'Akciğer Sirozu' terimini kullanarak, bugün İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (IPF) olarak bilinen hastalığın varlığından bahsetmiştir. 1

 

Dublin'in en fakir sakinlerinin çoğuyla çalışmış olan Dr. Corrigan, her ne kadar Dr. Victor Eisenmenger gibi bir dünya savaşı başlatamamış olsa da kalp ve akciğer hastalıkları konusunda uzmanlaşmış, bu konuda dersler vermiş ve özellikle Büyük İrlanda Kıtlığı döneminde gösterdiği 2 başarılar nedeniyle 1847'de Kraliçe Victoria'nın kişisel doktoru olarak atanan ilk İrlandalı ve Katolik hekim olmuştur. 3 1849'da Trinity College Dublin'in fahri doktor unvanını  almıştır. 3 1846 yılında, tıp alanındaki başarılarına rağmen, Katolik inancı nedeniyle İrlanda Kraliyet Hekimler Koleji'ne üyelik başvurusu zorluklarla karşılaşmıştır. Bu, o dönemde İrlanda'da hala var olan dini ayrımcılığın açık bir göstergesiydi. Ancak, bu muhalefeti aşmak için yaratıcı bir yol bulmuştur. 1855 yılında, yeni mezun genç doktorlarla birlikte kolejin giriş sınavına girerek üyelik için tekrar başvurmuştur. Bu stratejisi başarılı olmuş ve 1856 yılında nihayet kolejin üyesi olmayı başarmıştır. 3 1859'da cumhurbaşkanı seçilmiş ve bu görevi üstlenen ilk Katolik olmuştur; eşi benzeri görülmemiş şekilde dört kez yeniden cumhurbaşkanı seçilmiştir. 3 1866'da baronet unvanını almıştır. 5 Ayrıca, 1870'ten 1874'e kadar Avam Kamarası'nda Dublin'i temsil etmiştir. 5

Dr. Dominic John Corrigan, 19. yüzyıl tıbbına çok yönlü katkılarıyla damgasını vuran öncü bir İrlandalı hekimdi. Onun çalışmaları, kardiyolojiden pulmoner tıbba kadar geniş bir yelpazede etkili oldu.

 

1838 yılında, Corrigan tıp literatürüne çığır açan bir katkıda bulundu. 'Akciğer Sirozu' terimini ilk kez kullanarak, bugün İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (IPF) olarak bilinen hastalığı tanımladı. Bu, akciğer hastalıkları alanında önemli bir dönüm noktasıydı ve Corrigan'ın adını pulmoner tıp tarihine kazıdı.

 

Kardiyoloji alanında da önemli izler bırakan Corrigan, özellikle aort kapak yetmezliği üzerine yaptığı detaylı gözlemlerle tanındı. Bu hastalıkta görülen karakteristik nabız paterni, tıp literatüründe 'Corrigan nabzı' olarak yer edindi. Bu nabız, hızlı yükselip aniden düşen, adeta 'çöken' bir özellik gösterir.

 

Corrigan'ın tıbba katkıları, onun adıyla anılan çeşitli eponimlerde yaşamaya devam ediyor: 5,3,2

  1. Corrigan nabzı: Aort kapak yetmezliğinde görülen karakteristik nabız.
  2. Corrigan solunumu: Beyin basıncının arttığı durumlarda görülen solunum paterni.
  3. Corrigan sirozu: Karaciğer sirozu tiplerinden biri.
  4. Corrigan hastalığı: Aort kapak yetmezliğinin eski bir adı.

 

Akciğer sirozu çalışması, kardiyoloji alanındaki buluşları ve diğer katkıları, Corrigan'ı sadece kendi döneminin değil, tüm tıp tarihinin önemli figürlerinden biri haline getirdi. Onun detaylı gözlemleri ve analitik yaklaşımı, günümüz tıp pratiğinde hala yol gösterici olmaya devam ediyor.

 

Dr. Corrigan'ın mirası, tıp öğrencilerine ve hekimlere, dikkatli gözlem ve analitik düşünmenin önemini hatırlatmaktadır. Onun adı, İrlanda tıp tarihinin en parlak isimlerinden biri olarak anılmaya ve modern tıbba ilham vermeye devam edecektir.

 

Gelecek Konu: İPF'nin Tarihçesi -3- William Osler (1849-1912) - Kronik İnterstisyel Pnömoni 

 

  

KAYNAKÇA:

 

  1. Time for a change: is idiopathic pulmonary fibrosis still idiopathic and only fibrotic? - PMC (nih.gov)
  2. Dominic Corrigan (1802–1880) - Hektoen International (hekint.org)
  3. Dominic Corrigan - Wikipedia
  4. Peki Arşidük Franz Ferdinand Kişisel doktoru kim dir? (pahssc.org.tr)
  5. Sir Dominic John Corrigan, Baronet | Irish physician, medical reformer | Britannica

 


Yazan: Kamil Hamidullah / KASIM 2019
Önceki güncelleme: Kamil Hamidullah / NİSAN 2024
Son güncelleme: Kamil Hamidullah / TEMMUZ 2024


 

Eskişehir Web Tasarım