PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

PAH TEDAVİLERİ 2.1 - KALSİYUM KANAL BLOKERİ (KKB) NEDİR?

Bu, özellikle bir ilaç değil, bir ilaç ailesidir. Bunlar, anjina (kalbe yetersiz kan ve oksijen gelmesi sonucu oluşan göğüs ağrısı ) ve yüksek tansiyon da dahil olmak üzere bir dizi farklı kullanım için kullanılan bir grup ilaçtır. Bazı KKB'ler de Raynaud fenomeni için reçete edilir. KKB'leri vazodilatatörlerdir, bu nedenle kan damarlarını genişletirler. Diğer PH tedavilerinden farklı olarak bunlar kalbin sol tarafınında bulunan yani vücudun genelinin; büyük dolaşıma ait olan damarları, kalbe yakın büyük kan damarları ve parmaklardan ve ayak parmaklarına dolayısıyla akciğerlerdeki küçük damarları da etkilerler.

 

KKB'leri PAH hastalarının çok sınırlı bir kısmında etkilidir. Sağ kalp kateterizasyonu sırasında yapılan pulmoner vazoreaktivite testi (PVT)'ne pozitif yanıt veren hastalarda uygulanır. Yaklaşık PAH hastalarının %10-15'i PVT pozitiftir. KKB'ler vücudun genel damarlarını rahatlattığı için vücusun genel tansiyonu, sistemik tansiyon düşer. PVT'tesitine pozitif cevap veren hastaların yarısı, çok uzun süre yalnızca KKB tedavisiyle tedavilerini götürebilirler.

 

Doktorunuz tedavi dozune erişene kadar yan etkileri tolere edebilmeniz için KKB dozunuzu yavaş yavaş artıracaktır.

Aşağıdaki durumlarda KKB almayın:

  • Geçmişte KKB'ye karşı alerjik reaksiyon geçirdiyseniz.
  • Hamile kalmaya çalışıyorsanız, halihazırda hamile iseniz veya emziriyorsanız.
  • Karaciğer veya böbrek hastalığınız var.
  • Kalp yetmezliğiniz varsa veya yakın zamanda kalp krizi geçirdiyseniz.


Kalsiyum kanal blokerlerinin yan etkileri

KKB'ler genellikle iyi tolere edilir. Ancak özellikle PH tedavisinde yüksek dozlara ihtiyaç duyulduğu için, hastaları daha sonra büyük risk altına sokabilir. Sol kapten sağ kalbe müdahale ettiğimiz için dolaşımdaki bütün organlar bu süreçten etkilenebilir. 

KKB ile ilgli yaygın yan etkiler;

  • baş ağrısı,
  • baş dönmesi,
  • yüz kızarması,
  • çarpıntı
  • ayak bileklerinin şişmesidir.

 

Aynı zamanda bu şikayetler genellikle PH'da belirtileridir. Bu nedenle bu şikayetlerinizin ilaca bağlı olduğundan herhangi bir şüpheniz varsa her zaman PH merkezinize danışın.

Herhangi bir KKB dozunu almayı unutursanız, hatırladığınız anda bunu alın. Kaçırılan dozu telafi etmek için asla çift doz almayın.
 

 

 

 

Eskişehir Web Tasarım