PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

PULMONER HİPERTANSİYONDA OKSİJEN TEDAVİSİ NASIL KULLANILIR?

Kan, akciğerlerde dolaşırken oksijeni alır ve kalbin sol tarafına döner. Kalbin sol tarafı daha sonra oksijenli kanı vücuttaki tüm organlara pompalar. Sağ ventrikül artan basınca karşı pompalamak için sürekli çalışmaktan zayıflar. Zayıflamış bir sağ ventrikül, sonunda, oksijen almak için akciğerlere daha az kan pompalanmasına ve sonuç olarak vücuttaki organlara daha az oksijen verilmesine yol açar. Düşük oksijenlenme de damarların daralmasına neden olur. Daralan damarlar da akciğerdeki tansiyonun yükselmesine neden olur. Ayrıca beyin dahil bütün organlarımız için oksijen hayati öneme sahiptir. Oksijenlenmedeki düşme bütün organlarımızı zamanla tahrip eder.  

 

Ek oksijen tedavisi, damarlarda gevşeme yaparak pulmoner hipertansiyonun neden olduğu kalp ve diğer organlardaki stresi hafifletmeye yardımcı olur. Oksijen bir ilaç olarak kabul edilir. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde belirtilen kıstaların doktorunuz tarafından tespitinin ardından heyet raporu çıkar ve reçete edilir. SGK, standart sabit oksijen konsantratörünü hastalara ücretsiz olarak temin eder. Önce stoklarından karşılamaya çalışır eğer elinde cihaz yoksa belirlenen standart cihaz karşılığı olan bedeli yalnızca karşılar. Cihazın kullanımı bittikten sonra kurumdan temin edilen cihazlar kuruma iade edilir. 

 

Mobil oksijen konsantratörleri için SGK tarafından hastanın öğrenci veya çalışıyor olması şartı aranır. Cihazın piyasa fiyatının yaklaşık 1/4'ü kadar olan ksımını kurum karşılıyor. Cihazın kullanımı bittikten sonra kurum desteğiyle temin edilen cihaz kuruma iade edilir.  

 

Tüp şeklinde de oksijen kullanımı mevcuttur. Genellikle elektrik kesintileri için vet-ya dışarıda hastanın işini görebilmesi için kullanılır.   

 

Kalbin işlevini iyileştirmek için en basit ve en etkili tedavilerden biri olduğu için oksijeni de ilaç tedavisi gibi ciddi bir şekilde, doktorunuzun belirttiği şekilde ihtiyacınız kadar kullanılması gerekir. Kimi zaman bazı hastalar sürekli oksijene ihtiyaç duyarken, diğerleri sadece egzersizle veya gece uyurken ihtiyaç duyarlar.  

 

Oksijen cihazlarının temizliğine, solunum yolları enfeksiyonlarını önlemek için dikkat etmemiz gerekir. Düzenli aralıklarla cihazların bakımı ve gerekli sarf mazlemelerinin değiştirilmesi gerekir. 

 

Oksijen tedavisine başlanmasına rağmen yapılan kontrollerimizde halen oksijenlenmemizde düşme devam ediyorsa, akciğer nakli merkezlerine yönlendiriliriz. 

 

 

Eskişehir Web Tasarım