PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

İPF'NİN TARİHÇESİ -6- DR. JOEL D. COOPER - İLK BAŞARILI TEK TARAFLI AKCİĞER NAKLİ - (LTX) - 2024.07.13

İdiyopatik Pulmoner Fibrozisin Tarihçesi -6- İlk Başarılı Tek Taraflı Akciğer Nakli - (LTx)

 

1983 İPF İçin İlk Tedavi Seçeneği Cerrahiden Geldi

 

1983 yılında dünya genelinde 44 akciğer nakli gerçekleştirildi, ancak maalesef bunların tamamı başarısızlıkla sonuçlandı. Bu operasyonlar sonucunda tüm hastalar, birkaç gün ya da hafta içinde hayatını kaybetti. Dünyada ilk başarılı tek taraflı akciğer nakli, 7 Kasım 1983'te Dr. Joel D. Cooper liderliğindeki Toronto Akciğer Transplantasyonu Grubu tarafından gerçekleştirildi.

 

Hasta olarak seçilen Tom Hall, 58 yaşında bir erkekti ve idiyopatik pulmoner fibrozis hastalığından muzdaripti. Nakil için uygun adayları belirlerken, ekip 45 yaş sınırını tercih etmişti. Cerrahi ekibin inancına göre, pulmoner sepsisi olmayan fibrozis vakaları, başarılı bir akciğer nakli için ideal adaylardı. Yapılan deneysel çalışmalar neticesinde, akciğer transplantasyonunun başarılı olması için kalp transplantasyonunun gerekli olmadığı ortaya çıktı.

 

Tom Hall'un sağ akciğeri nakledilerek, bronş anastomozu çevresindeki omentum kullanılarak gerçekleştirilen nakil sayesinde hayatta kalmakla kalmadı; aynı zamanda, 58 yaşındaki ölüm döşeğinden kalkarak 6 buçuk yıl daha yaşadı. Üç ay içinde işine geri dönen Hall, bu süre zarfında Toronto Genel Hastanesi'ni dünya çapında ünlü bir nakil merkezi haline getirmeye önemli katkılarda bulundu. Ancak, ne yazık ki, kronik renal yetmezlik sonucunda yaşamını yitirdi. 1,2,3 

 

 

KAYNAKÇA:

 

  1. Akciğer Transplantasyonu Tarihçesi - ASYOD
  2. Lung transplant 30 years ago opened a door that saved thousands of lives
  3. History of Lung Transplantation - PMC 

 


Yazan: Kamil Hamidullah / KASIM 2019
Önceki güncelleme:
Son güncelleme: Kamil Hamidullah / TEMMUZ 2024


 

Eskişehir Web Tasarım